Slapen als sluitpost?

Ik ben net een half uur wakker en heb het gevoel dat ik goed heb geslapen; een uur of 8 ‘even helemaal niks’ of eigenlijk ‘even helemaal weg’. Geen herinneringen en geen bewustzijn van tijd en plaats. Ik blijf het een aparte ‘toestand’ vinden. We kunnen absoluut niet zonder slaap en weten eigenlijk nog steeds niet precies wat er tijdens deze uren van rust gebeurt. Ik hoor wel eens mensen zeggen dat het een soort uitstapje van het onderbewuste is en anderen zien slaap meer als het broodnodige herstel van lichaam en geest. Als een paal boven water staat in elk geval dat we ongeveer een derde van ons leven slapend doorbrengen en dat is niet mis.

Zeker nu het leven drukker wordt, we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van alles moeten en ons sociale leven regelmatig vraagt om onze ‘aanwezigheid’, denk ik dat we slaap niet mogen onderschatten. Ik kom regelmatig mensen tegen die slaap als een soort sluitpost zien: “eerst alle andere bezigheden en dan zien we wel hoeveel tijd er over blijft om te slapen”. De ene keer zijn dit 6 uren, een andere keer 4 of 5 en in het weekend proberen ze zoveel mogelijk uit te slapen om het tekort van door de week in te halen.

Schade
Ik denk dat dit deels voor iedereen wel herkenbaar is, maar eigenlijk is het niet zo heel slim. Uit onderzoeken blijkt dat slaaptekort op lange termijn schadelijk is voor onze fysieke en geestelijke gezondheid en dat die paar uur extra in het weekend helemaal niet echt helpen.

Bij een tekort aan slaap zul je in de eerste instantie merken dat je je overdag vermoeid voelt waardoor je prikkelbaar bent, je je slechter kunt concentreren en wat trager reageert dan normaal. Op zich is er nog niet zo gek veel aan de hand, als je maar op korte termijn wat extra slaapt. Doe je dit niet, dan zullen deze symptomen verergeren en al na 2 weken slaaptekort ontstaat er schade aan je gezondheid. Dit varieert van een verhoogde bloeddruk, slechte spijsvertering, stemmingswisselingen tot aan een sterk verminderde weerstand en een vergrote kans op depressies. En dat alleen maar door ‘dat beetje’ te weinig slaap…? Ja, absoluut iets om serieus te nemen dus!

Hoe dan?
Goed slapen blijkt vooral een kwestie te zijn van regelmaat. Van op tijd je bed in gaan en op tijd weer op. Natuurlijk is het geen probleem als je eens een keer een nacht te weinig slaapt want dat wordt bijna automatisch gecompenseerd in de nachten daarna. Het gaat er om dat je structureel voldoende tijd reserveert om te slapen. Dat je slapen serieus neemt en wat dit betreft ook goed voor jezelf zorgt; het gaat tenslotte om een van de meest essentiële levensbehoeften van de mens.

En niet (meer) denken dat het een vrij nutteloze bezigheid is hoor! Je hebt slaap juist nodig om tijdens de uren dat je wakker bent goed in je vel te zitten en er vol voor te kunnen gaan..

Deel dit bericht: