Waar zet jij je tegen af?

Er is een bepaald woord of gedachtepatroon dat ik al een behoorlijke tijd probeer te vermijden. Je hoort en leest er vast ook regelmatig over en ik moet zeggen dat het echt lastig is. Hakkelend stort ik me van de ene valkuil in de andere, maar langzaam begint het een plek te krijgen in mijn systeem. Althans, soms. Of nouja, meestal.

Het gaat hier om het woord ‘niet’. Niets mis mee zou je kunnen zeggen, maar het heeft grote invloed op hoe je in het leven staat, op je doelen en de kans dat je bereikt wat je wilt. Onze hersenen kunnen namelijk helemaal niks met het woord ‘niet’. Ik wil niet vervallen in open deuren, maar ik vraag je toch even om niet aan een roze olifant te denken. Wat plopt er in je op?

Plaatjes
De een heeft hier meer aanleg voor dan de ander, maar wij mensen zijn allemaal plaatjesdenkers en je kunt je onmogelijk iets niet voorstellen. Hoe vaak hoor je jezelf of anderen dingen zeggen als; “ik wil niet rood staan, ik wil geen ruzie meer maken met mijn partner, ik wil niet meer ziek zijn”. Bij al die dingen schiet er onmiddellijk een voorstelling in je hoofd van hoe het is als het wel zo is. En dat werkt averechts en behoorlijk demotiverend. Dezelfde boodschap kun je ook anders formuleren; “ik heb altijd ruim voldoende geld op mijn rekening, ik heb een gezellige, liefdevolle relatie, ik ben gezond en vol energie”. Dat voelt al veel beter hè? Dit is ook gelijk wat mensen bedoelen met dat je altijd alles wat je wilt, positief moet formuleren. Gewoon omdat je hoofd en je emoties daar veel meer mee kunnen.

Gewenning
Door het woord ‘niet’ te gebruiken, vestig je onbedoeld de aandacht op een negatieve gebeurtenis. Je brengt jezelf of anderen als het ware op een idee. Zoals ik al aangaf kan het best lastig zijn om hier bij jezelf verandering in te brengen, maar het is zeker mogelijk. Eigenlijk is het een kwestie van heel veel oefenen, je bewust zijn van wat je denkt en zegt en ook een beetje van gewenning. Want volgens mij weten we allemaal heus wel dat het veel beter werkt als je het gewenste gedrag of de gewenste situatie juist helder maakt. Dus: ‘waar wil je naar toe’, in plaats van ‘waar zet je je tegen af’?

Deel dit bericht: