De 80-20 regel; over friet en eenvoud

In een van mijn vorige blogs schreef ik over de ontwikkeling dat wij het met z´n allen steeds drukker hebben omdat we gevoelsmatig zoveel moeten. Ik wil hier nu graag iets dieper op in gaan door wat te vertellen over de 80-20 regel (ook wel bekend als het Pareto principe). Deze veronderstelt dat 20% van onze inspanningen zorgt voor 80% van het resultaat. Denk je eens in; je bent de hele dag druk met van alles en nog wat en aan het einde van het liedje heeft maar een heel klein deel van wat je hebt gedaan een heel groot deel van het resultaat opgeleverd! Mooi om te weten voor mensen die resultaatgericht zijn, het gevoel hebben dat ze energie laten weglopen of bij wie de dag te kort is voor alles wat er moet gebeuren.

Friet
Toen ik me dit goed besefte was ik enorm verbaasd, maar ook positief verrast. Het maakt alles eigenlijk een stuk eenvoudiger. Een docent op de hotelschool gaf mij dit inzicht voor de eerste keer. Hij vertelde dat als je echt succesvol wilt zijn als horeca ondernemer, je het beste een friettent kunt openen waar je alleen friet met of zonder mayo en een kroket of frikadel verkoopt. Geen andere toeters en bellen. De friet, kroket en frikadel blijken bij een cafetaria voor 80% (of misschien zelfs meer) van de omzet te zorgen. Eenvoud van de bovenste plank. En waarom zou je dan nog 50 andere snacks, frietsoorten en combi’s gaan verkopen? En tijd en geld besteden aan inkoop, opslag, frituurapparaten, speciale bakjes etc. om dat spul te verkopen? Voor die 20% van je klanten die hierom vraagt? En als je nou zorgt dat jouw friet de allerbeste en lekkerste is in de regio? Dan komen die klanten echt wel. Omdat jij maximale tijd en aandacht kunt besteden aan de kwaliteit van wat je doet en hoe minder verschillende dingen dat zijn, des te beter het wordt. Toch?

De 80-20 regel is toe te passen op heel veel dingen zoals:

  • 20 % van je klanten zorgt voor 80 % van je omzet
  • In een klas zorgt 20% van de kinderen voor 80% van het lawaai
  • 20% van de automobilisten zorgt voor 80% van de ongelukken

Natuurlijk is de verhouding niet altijd precies 80-20; het kan 90-10 zijn en ook 70-30, maar de basisgedachte blijft; het overgrote deel van de resultaten of uitkomsten wordt veroorzaakt door een in verhouding veel kleiner deel van de inspanningen.

Focus en lef
Het zou dus enorm handig kunnen zijn als je voor jezelf kunt achterhalen welke activiteiten (in je bedrijf) er werkelijk toe doen en hier de focus op aan te brengen. Kom je in tijdnood, dan doe je dit eerst. Ben je een ochtendmens, dan start je met deze werkzaamheden. Zo zorg je ervoor dat je met minimale inspanningen een optimaal resultaat bereikt.

Het vraagt natuurlijk ook een beetje lef om jouw eigen kaassnacks, picanto’s en trio-saté’s op te sporen en hier ‘zonder pardon’ afscheid van te nemen… Maar hou dan in gedachten dat je beter een paar dingen heel erg goed kunt doen dan heel veel dingen half of gehaast!

Deel dit bericht: