Druk druk druk! Ingeklemd tussen willen en moeten?

Werk, huis, gezin, hobby’s, vrienden, vakanties.. we willen alles zo goed mogelijk doen. Op het eerste gezicht ook logisch. Lastiger vind ik het dat ik regelmatig mensen hoor zeggen, zelfs als je vraagt hoe het met ze gaat, dat ze het druk hebben. Opvallend genoeg wordt dit soms op een bijna achteloze manier gezegd, als een soort vanzelfsprekendheid, een gewoonte. ‘Alle mensen hebben het nou eenmaal druk dus ik ook’. Misschien hebben deze mensen zelfs het idee dat als ze maar druk zijn, ze dan ook succesvol zijn, goed meedraaien in onze maatschappij en erbij horen. Ik vraag me dan toch af;  genieten zij van het leven? En heb je daar eigenlijk rust voor nodig?

Ik merk in mijn dagelijkse praktijk vaak van wel. Ik werk vanuit een mooie paardenboerderij in Loenen en regelmatig komen er mensen naar mij en samenwerkingspartner Jenny toe omdat ze, als het ware vastgeklemd zitten tussen willen en moeten: “ik wil eigenlijk een keer rustig een boek lezen, maar moet altijd zoveel andere dingen”. Het gaat hier voor een behoorlijk deel om gevoelsmatig moeten, de druk die je jezelf oplegt. Daarbij komt dat doordat je je zo druk voelt, de kans groot is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt; een soort permanent gevoel van meer moeten dan je kunt. En je kunt je vast voorstellen dat dit uiteindelijk tot ongezonde stress leidt.

Om dit te voorkomen, wil ik graag een paar tips met je delen:

  • Haast je niet! Haasten zorgt ervoor dat je inefficiënt wordt, sneller en meer fouten maakt (die je daarna weer moet herstellen, wat ook weer veel tijd kost) het overzicht verliest en slecht kunt anticiperen op wat er komen gaat. Je verspilt daarmee kostbare energie.
  • Probeer een paar keer per dag je gedachten los te laten. Al is het maar 2 minuten. Gewoon even helemaal niets. Een handige manier om dit te doen is door je volledig te concentreren op je ademhaling terwijl je je voeten op de grond voelt staan en/of je billen voelt op de stoel waarop je zit. Even in het ‘nu’ zijn.
  • Wees aardig voor jezelf. Doe eens iets waar alleen jij blij van wordt; ga bijvoorbeeld een uur in bad liggen (zonder je schuldig te voelen!). Gewoon omdat je het verdient. Je zult zien dat je daarna dubbel zoveel aan kan.
  • Wees realistisch en kies (voor jezelf). We willen soms ook wel heel erg veel; sport, familie, vrienden, ingaan op allerlei uitnodigingen, etentjes, werk, een hond, een nieuw behangetje in de slaapkamer, iedere dag verse groenten eten en noem maar op. Dat kán natuurlijk ook helemaal niet. Maak hierin keuzes waarbij je ook goed kijkt naar wat jij zelf belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. En… zeg ook eens nee, zelfs tegen iets leuks. 

Evenwicht
Al met al draait alles om evenwicht. Natuurlijk moeten we wel eens dingen doen die lastig zijn of die veel energie kosten, maar kies daarna ook weer voor jezelf. Pak je rust. Lukt dit in de eerste instantie niet, plan het dan in; maak er een soort niet-vrijblijvende afspraak van met jezelf. En die zijn minstens net zo belangrijk als een afspraak met iemand anders!

Deel dit bericht: