Wat je aandacht geeft….

Waar ben jij doorgaans het meeste mee bezig? Met de dingen die goed gaan of met wat er niet helemaal naar wens gaat?

In zijn algemeenheid focussen mensen zich gemakkelijk op de dingen die niet goed gaan, omdat ze daar nou eenmaal zorgen over hebben. Toch werkt het enorm verhelderend om juist die aandacht die je besteedt aan je zorgen maken, te richten op wat er wel goed gaat en vooral op wat je graag zou willen. Want wat je aandacht geeft groeit en al je aandacht richten op iets dat je als negatief ervaart, zorgt ervoor dat het groter en groter wordt. Hierdoor verlam je en lukt het nauwelijks nog om iets te ondernemen.

Bochtenwerk
Even een praktijkvoorbeeld. Tijdens een ritje op de mountainbike kwam ik op een snelle afdaling terecht en halverwege doemt er een bocht op met een dikke boom aan de buitenkant. En de eerste en enige gedachte die ik op dat moment had was: “whaa als ik maar niet tegen die boom aan klap.” En ik maar kijken naar die boom waar ik toch echt niet tegenaan wilde rijden. Tja… wat gebeurt er dan? Als je zo je focus op iets legt dat je niet wilt dat er gebeurt.. Natuurlijk! Als ik nou die bocht had doorgekeken en mijn focus had verlegd naar het pad dat ik wél wilde volgen, waren mij die schrammen bespaard gebleven.

Onbereikbaar?
En zo werkt het eigenlijk met alles in ons zo kostbare, maar niet altijd met blijdschap beleefde leven.  Waarom zoveel piekeren, zorgen of zelfs klagen over alle dingen die niet zo goed gaan? Dingen die we ons anders hadden voorgesteld en hun eigen richting hebben bepaald. Zonder dat we daar invloed op kunnen uitoefenen. Nouja.. kunnen we dat echt niet? Het zou zogezegd niemand misstaan om wat minder te kijken naar alle obstakels waar we niet langs kunnen, maar juist naar wat je wel wilt. Moeilijk?! Ja, want als je eenmaal het idee hebt dat je in de narigheid zit, lijkt een soort van gewenste situatie hartstikke onbereikbaar: ‘hoe kan ik dat nou willen, dat gaat toch nooit gebeuren?’ Probeer het evenzogoed toch want het werkt. Echt.

Oogkleppen
Dit betekent overigens niet dat je je oogkleppen onder het stof vandaan moet halen en alle narigheid moet negeren. Alles wat is, is er wel degelijk, alleen leg je er niet meer continu de aandacht op. Je zegt als het ware ‘ok, dat gaat niet goed, hoe gaan we dit oplossen’. Dus wat wil je dat er gebeurt? En die eerste stap is natuurlijk het aller moeilijkst; erkennen en dan loslaten van je ‘problemen’, want stiekem geven ze op een bepaalde manier houvast. Houvast die je minder hebt aan hetgeen er nog niet is omdat het gewoonweg lastiger voor te stellen is dan alles wat de huidige situatie je biedt.

Kortom: ik wil iedereen adviseren om naar de weg te kijken in plaats van naar de boom. Eens op een rijtje te zetten wat goed gaat en wat jij wilt dat groter, mooier, beter wordt in het komende jaar. Zijn dat de zaken waar je nu aandacht aan geeft? Waar je nu tijd en energie in steekt?