Not In My Back Yard

Een tijdje terug hoorde ik voor het eerst over de NIMBY; een acroniem van het Engelse Not In My Back Yard. NIMBY’s zijn mensen die graag gebruik willen maken van allerlei voorzieningen en faciliteiten, maar er geen last van willen hebben en daarom steeds maar roepen: “niet in mijn achtertuin!” Kijk, dat is weer zo’n mooie menselijke tegenstrijdigheid waar ik wat verder over na ging denken.

Eigenbelang
Een bioscoop, een supermarkt, een straatlantaarn, een bushalte of mooie brede wegen. Allemaal dingen waar we vroeg of laat graag gebruik van willen maken of die handig zijn om in de buurt te hebben. Maar zodra die brede weg op 100 meter van je huis komt te liggen, de straatlantaarn voor je slaapkamerraam wordt geplaatst of de supermarkt je buurman wordt, zijn we toch minder enthousiast. Sterker nog, mensen dienen bezwaren in, klagen, protesteren en vinden het zelfs heel onterecht dat zoiets gebeurt. Fanatiek wordt het territorium afgebakend met een welgemeend “Waarom nou weer hier? Laat ze dat lekker een paar honderd meter verderop doen!” Tja…het eigenbelang blijkt een goede voedingsbodem voor strijdlust en zorgt gelijk voor een paar enorme oogkleppen.

Schutting
Wat zou daar toch achter zitten? Is het een gebrek aan realiteitszin of gemeenschapszin? Of willen mensen niet verder kijken dan de eigen achtertuin waardoor het belang van het individu nog steeds zoveel zwaarder weegt dan het collectief belang? Het lijkt er op dat sommigen van ons niet in staat zijn om over de eigen schutting heen te kijken en zich te beseffen dat de wereld groter is. Dat je niet altijd alles precies kunt krijgen zoals jij het hebben wilt omdat er ook nog zoveel andere mensen zijn. Ook weer met hun eigen behoeften en wensen.

Afgezien van onderwerpen als brede wegen of bushaltes voor je deur, denk ik dat we over de gehele linie wel eens wat meer kunnen stilstaan bij het feit dat we, in het belang van het grotere geheel,  individueel af en toe wat ‘in moeten leveren’. Dit gaat bijvoorbeeld ook over relaties tussen mensen; in je familie, je vriendenkring of met je partner. Ontwikkeling is een continue beweging en gaat  gepaard met veranderingen. Veranderingen die niet per definitie altijd precies passen in jouw individuele tuintje.