Hoeveel spanning staat er op jouw elastiekje?

Eleanor Roosevelt zei ooit: “do one thing every day that scares you”. Nou vind ik het ‘every day’ aspect hiervan wat overdreven, maar de gedachte die erachter zit spreekt me erg aan. Ik denk dat wij allemaal de sterke behoefte hebben aan uitdaging. Alleen voelt het voor mij een beetje ad hoc om ‘in  het wilde weg’ gewoon maar wat enge dingen te gaan doen. Alsof er geen richting is en het doel eigenlijk alleen de spannende dingen doen is. ‘Zo, ik heb vandaag wat engs gedaan dus ik heb me ontwikkeld…’ Maar welke kant wil je eigenlijk op?

Visie
Dit is best een lastige, maar heel basale vraag en ik geloof dat iedereen ergens diep van binnen een visie heeft ten aanzien van zichzelf; een al dan niet helder idee van zijn gewenste toekomst. Niet de toekomst die je kunt herleiden uit wat je nu aan het doen bent, maar hetgeen je in het diepste van je hart wil neerzetten in je leven en wie je wilt zijn. Denk groot. Hoe ziet jouw ideale leven eruit? Wat doe je? Met wie ben je? Hoe/waar  woon je? Wat ruik, zie en voel je?

Spanningsveld
Tegenover deze visie staat jouw huidige situatie oftewel de realiteit en het is van belang dat er een behoorlijke ruimte bestaat tussen deze twee. Ruimte om te groeien en je te ontwikkelen. Uitdaging. Dit wordt wel het ‘spanningsveld’ genoemd en het helpt mij om dit te zien als een soort elastiekje dat enigszins uitgerekt wordt (spanning). Maar ook weer niet teveel. Te weinig spanning zorgt voor passiviteit (‘ach eigenlijk heb ik dat al bijna bereikt, ik begin er morgen wel aan’) en als je je doelen te ver weg stelt, kun je te maken krijgen met ontmoediging (‘jeee, dat gaat me nooit lukken, ik begin er maar beter niet aan’).

Het is dus een beetje zoeken, maar ik weet zeker dat als je goed luistert, je hart precies weet hoe ver je kunt ‘stretchen’. En als je dan een goeie spanning op je elastiek hebt staan, kun je eigenlijk gewoon beginnen. Neem kleine stappen die bij jou passen, stel bijvoorbeeld subdoelen en hou je visie voor ogen. Pleeg dat telefoontje, zet die advertentie, praat met die mogelijke samenwerkingspartner of schrijf je in bij die opleiding. Natuurlijk zijn dit vaak spannende dingen omdat je hiervoor net over de rand van je comfortzone moet stappen. Maar denk dan nog eens aan de woorden van Eleanor Roosevelt..