De derde hond

Ik spreek regelmatig collega ondernemers die diep in hun hart eigenlijk vinden dat ze groter en beter moeten zijn dan hun concurrent, meer omzet moeten halen en leukere of betere producten en diensten moeten verkopen. En waarom ook niet…? Competitie of je meten aan de ander is natuurlijk leuk en ook absoluut gezond en ik begrijp ook dat het een spel is. Alleen wordt het soms wel wat grimmig..

Droom? Visie?
Het belangrijkste dat ik hierbij wil opmerken is dat wanneer je alleen maar bezig bent met wat de ander doet en hier bovenuit probeert te stijgen, je eigenlijk jezelf een beetje uit het oog verliest. De focus ligt dan namelijk niet bij wat jij wilt en belangrijk vindt, maar bij wat die ander doet en hoe je ervoor kunt zorgen dat je beter bent. Dit speelt zich geheel buiten jezelf af. En zeker voor een ondernemer is dat best apart. Je bent je bedrijf begonnen omdat je een droom had, een visie, een idee… en die laat je dan maarzo door de eerste de beste concurrent ondersneeuwen? Nee toch?

Coole schoenen
Natuurlijk is dit gedrag voor een deel ook te verklaren. Het is er als het ware met de paplepel bij ons ingegoten. Al van jongs af aan meten we onszelf aan de ander en concurreren we bijvoorbeeld met broers en zussen om aandacht en erkenning van onze ouders. En later op school gaan we de concurrentie aan met leeftijdsgenoten om erbij te horen en voor de leukste vrienden. ‘Ik móét deze schoenen hebben want die vinden ze cool!’ En nu we volwassen (ondernemers) zijn, denken we dat we nog steeds naar de ander moeten kijken om onze eigen maatstaf te bepalen.

De beste versie
Maar wat is er mis met bijvoorbeeld een opdracht niet krijgen omdat jij er gewoonweg niet de beste voor bent? Omdat het bijvoorbeeld eigenlijk niet bij je past? Niks toch? Ik zou iedereen die hier tegenaan loopt willen adviseren om de focus aan te brengen op die dingen die jij kunt, waar je goed in bent en waar je hart van gaat dansen. Stop hier al je energie in en je zult zien dat je, zonder moeite of ‘gevecht’ jouw klanten als vanzelf aan trekt. Kortom: word de beste versie van jezelf zodat je die derde hond bent die er uiteindelijk met dat been vandoor gaat.. Laat de rest maar vechten!