Als-dan uitspraken; goede voornemens..?

Je kent ze vast wel; van die uitspraken die je een klein beetje kriebelig maken. En dan bedoel ik licht geïrriteerd-kriebelig. Mij bekruipt dat gevoel als ik ‘als-dan’ uitspraken hoor. En ja… ik probeer er echt op te letten, maar af en toe betrap ik mezelf er ook op. Ik noem een paar voorbeelden die ik de afgelopen maanden voorbij hoorde komen:

  • ‘Als de huizenmarkt aantrekt, ga ik een (ander) huis kopen’
  • ‘Als dit grote project is afgerond, kan ik me eindelijk ontspannen’
  • ‘Als mijn partner wat minder voetbal kijkt (of zelfs verandert), is onze relatie een stuk beter’
  • ‘Als de crisis voorbij is, ga ik voor mezelf beginnen’
  • ‘Als ik die dure fiets heb, ga ik elke dag fietsend naar mijn werk’

Eigenlijk zeggen we ‘ik ben niet echt blij met hoe het nu gaat, ik wil het anders, maar ik kan er zelf niet zoveel aan doen’. Je zet jezelf als het ware even in de wachtkamer door iets dat je wilt op te schorten omdat het de omstandigheden zijn die dit belemmeren. Alsof je zegt; ‘ik hou het wel vol en wacht het even af’. Maar dat lijkt mij geen prettige manier van leven. Niet voor de mensen om je heen, maar zeker ook niet voor jezelf. Vooral omdat de focus hier bij het negatieve ligt; bij iets dat je wilt, maar je, in jouw ogen, niet kan krijgen/beleven/doen…. Zo lang je hier in blijft zitten, wordt en blijft dit de realiteit. Jouw realiteit. En dan maakt het niets uit of het waar is of niet.

En nu?
Hoe kunnen we hier bovenuit kijken? Wat ik zelf altijd prettig vind om me in dit soort situaties te bedenken is dat de huidige situatie, de huidige situatie is en dat je de omstandigheden maar beter kunt accepteren; het is nu eenmaal zo. Je verzetten tegen de realiteit is een enorme energieverspiller. Daarnaast werkt het erg goed om helder te krijgen wat jij zelf NU kunt doen om de situatie te veranderen, of om te anticiperen op wat je graag wilt. Je gaat bijvoorbeeld vast wat uitzoekwerk doen voor als je straks je eigen bedrijf gaat opzetten. Of onderzoeken welk type koophuis bij je past en in welke stad/dorp je wilt gaan wonen.

Doordat je op een positieve manier aan de slag gaat (met je toekomst), laat je de energie weer stromen, je voelt je een stuk beter omdat je in actie komt. Kortom: je stapt uit die wachtkamer en neemt het heft van je leven (weer) in eigen handen! Je zult dan ook ervaren dat de omstandigheden die het voor jou onmogelijk maakte om je wensen te vervullen, lang niet zo zwaar of belemmerend zijn als je dacht.

Deel dit bericht: